Tidligere i sommer har jeg lest om krekling. Jeg har ikke tenkt på dette lille bæret før, men det skal visst være et fint og gjevt bær med mye antioksidanter. Rene helsekosten altså, og perfekt å blande i saft.
Krekling:
Krekling har for meg tidligere kun vært lillebroren til Turte i tv-serien Jul i Blåfjell.
Denne nevnte skogsturen hadde vi også med min søster og et tantebarn.
Bærene fra turen pluss noen fryste rips saftet vi senere på kvelden.
Kokt saft uten saftkoker
Fremgangsmåte:
Bærene kokes med 2-3 dl vann pr kg bær. Jeg brukte mest blåbær og blandet inn krekling og rips.
Er bærene er lite modne, tilsettes noe mer vann. Vei bærene og ha disse sammen med vannet i en kjele.
Sett på lokket og la det koke langsomt opp og trekke videre til bærene har saftet seg, ca. 15 minutter. Da ser det bortimot slik ut:
Så må safta siles. Du kan bruke for eksempel et kjøkkenhåndkle over en bolle, og binde rundt en tråd som holder håndkleet fast. Eller anvende en ferdiglaget mekanisme jeg har vært så heldig å få.
Hvis det får stå å renne av seg i omtrent en time, er nok det meste rent i gjennom og det burde ikke være nødvendig å klemme ut saftrester.
Nå må safta kokes inn med sukker, 200-400 g sukker per liter bær. Jeg brukte 350 g per liter. Kokes i noen minutter mens det røres godt. I de oppskriftene jeg har lest, står det at alt skum må fjernes da dette er grobunn for bakterier. Da gjør jeg selvfølgelig det.
Safta fylles straks på varme flasker ved bruk av ei plasttrakt. Avkjøles og lagres kaldt og mørkt, eventuelt fryses.
Det ferdige resultatet:
Deilig hjemmelaget saft av blåbær, krekling og rips. |
God helg!
Så koselig med små og store på blåbærtur :) Safta så god ut, tenker det smakte.
SvarSlettJeg har ikke vært på blåbærtur i år, men skal straks i gang med å safte bær fra hagen.
God helg :)
Så flinke dere har vært! Det er ikke mye som slår hjemmelaget saft. Blåbær er også kjempesunt, så det er bare å drikke i vei ;-)
SvarSlettHa en fin helg!
Hjemmelaget saft er jo bare så godt! Krekling, eller krøkkebær som den heter der jeg kommer fra, er også veldig god som råsaft, men da må den fryses.
SvarSlettTusen takk for koselig kommentar på bloggen min, og veldig hyggelig at du delte helgegleder på instagram. Jeg ser løsningen på pc-problemet og tror jeg er opp igjen i løpet av helga.
SvarSlettSå koselig bærtur dere har hatt. Det er så deilig å komme seg ut i naturen. Vi har sett etter multer i dag, men det var vi ikke alene om. Mange folk på myrene som hadde samme mål som oss :)
Ønsker deg en fin lørsdagskveld. Klem
Your woodland setting looks wonderful.......and your children are beautiful.
SvarSlettThe berry juice is a fabulous colour.
Enjoy berry picking!
Ruby
I love your image of the blueberries!!!
SvarSlettSo yummy looking. Is that wine at the end? smiles.
SvarSlettDeilige bær du har plukket!
SvarSlettKrekling er et litt glemt bær..jeg lager gele av de..godt til viltmiddager:)
Saften din ser veldig god ut:)
Ha en fin søndag:)
Deilig med hjemmelaget saft
SvarSlettstikker bare innom her for å takke deg for fine ord inne hos meg.
jeg har helt detti av lasset på kommentering, det hopet seg opp så mye her rett før sommeren. Så jeg tok like godt sommerferie jeg *ler*
Men nå er jeg tilbake og håper på å komme tilbake i bloggmodus for fullt.
Håper resten av sommeren har vært fin og at dere er fulladet for høsten.
Ønsker deg en nydelig søndagskveld.
klemklem
-Maia
Oi dette var bra, her får jeg oppskrift på saft! Det var smart. Ser ut som en kjempegod saft, og nyttig at du har grundig og pedagogisk veiledning med bilder. Lærerrikt!
SvarSlettPS: Herlig bilde av barna på skogstur.
Så koselig.
SvarSlettVi har også vert på bærtur, men alt ble spist på turen :) Vi fant ikke så mye bær, og da spiste vi det lille vi fant.
Fin dag til deg og dine.
Klem
Nydelige bilder!! Har mange gode minner selv fra tante og mormors krekling/krøkebærsaft :)
SvarSlettBeautiful post and pictures. I also like picking berries. I have picked blueberries from around here and Storuman. We have much hjortron here, but we were too late when we went to pick. All the fields have been vacuumed. But someone gave us about 3 kilos of hjortron. I hope you were able to pick also.
SvarSlettSile saft driver jeg med også, inntil jeg nettopp arvet en koker. Likte så godt kombinasjonen av krekling, rips og blåbær. Spennende :-)
SvarSlett