lørdag 25. januar 2014

Vinterfugler

Er du en av dem som er så heldig å ha besøk av de små, søte vinterfuglene?
Denne helga er det hagefugltelling. Bli med på registreringen da vel!
Tell fuglene du ser ved foringsplassen eller i hagen din. Noter det høyeste antallet du ser av hver art samtidig. For å melde fra om dine tall, besøk denne siden.


Og mens du likevel er i gang med å tenke på de små vinterfuglene, hva med å ordne litt hjemmelaget kost til dem? Lag fuglemat i søte former og heng dem ut på et bra sted der du kan kose deg med småfugler til helgekaffe'n. Her kommer vår fremgangsmåte. 

Oppskrift på hjemmelaget fuglemat / meiseboller:
(Mengdene passer til et stekebrett med pepperkakefigurer)

 • Smelt en halv pakke Flott-fett og en halv pakke Delfia-fett (disse er uten salt). Avkjøles litt før du har i det tørre. 
 • Havregryn, hvetemel, annet grovere mel du har i skuffen, solsikkekjerner og usaltede nøtter  fuglenøtter, hasselnøtter eller liknende) røres inn i smøret.
 • Jeg slumper med det tørre til massen er så tykk at den ikke renner utover.
 • Finn frem egnede former, som for eksempel pepperkakeformer, muffinsformer, engangsglass. Legg disse utover et stekebrett dekt med bakepapir.
 • Ta litt av blandingen i formene, ha i et passende bånd (surr det litt rundt oppi der) og fyll deretter formene med fuglematblanding. 
 • Pynt med usalta nøtter, bær og rosiner. 
 • Avkjøl meisebollene. De kan gjerne settes utendørs nå som det er kuldegrader.
 • Formene slipper lett når de er kalde. Er det vanskelig kan du eventuelt ta litt varmt vann eller varme litt med hendene rundt kanten.
 • Henges ut til glade fugler på egnede steder.


Dette blir min helgeglede som vi deler hos Vivis hagerom.

Kos deg i helgen!
-Hilsen Elin-

13 kommentarer:

 1. Det er så koselig med alle småfuglene nå. De lager liv i den ellers stille vinterhagen ute. Jeg sitter klar med blokk og blyant i dag og noterer flittig :)
  Jeg lager også meiseboller, men jeg er så lat at jeg bare fyller massen i engangsglass og ikke i fine former... Da varer de lenger også ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei igjen :)
   Du, jeg lurer på om du klarer å hjelpe meg med hvordan jeg skaffer meg en slik 'lik bloggen på facebook'-boks på siden min. (Svar i såfall gjerne på mail: gerdellen1970@gmail.com) Jeg kløner og prøver, men får det ikke til...

   Slett
 2. Ja, jeg er klar med blokk og blyant. Her skal det telles.
  Masse flotte fuglebilder hos deg!
  Fortsatt god helg!

  SvarSlett
 3. Så flotte fuglebilder.
  Vi lager også egen fuglemat til småfuglene. Etter at jeg prøvde pepperkakeformer med svært lite hell, så har vi hold oss til andre former.
  Kanskje jeg skal tørre å prøve igjen nå, og teste din oppskrift.

  Ha en flott dag.
  Klem

  SvarSlett
 4. Her har vi ikke kommet lengere enn til å snakke om å gjøre det. Lage meiseboller, men det er nå en begynnelse? Akkurat i dag, når det er fugletelling, så blåser det vel nærmest snøstorm der ute. To troster klorer seg fast og en og annen meis blåser forbi.. En to.. God helg!

  SvarSlett
 5. Ja eg er ein av dei heldige som har store mengder småfugl i hagen. Men så har eg mykje mat ute også.....selvfølgelig heimelaga.
  Veldig koselig med all fuglesangen og å studere alle dei små.
  Kanskje eg bør telle.

  SvarSlett
 6. Jeg er alltid like imponert, over hvor mange småfugler som finner veien til alle hagene rundt omkring. Koselig med et slik besøk i hagen. Her hos meg er det mest skjæra som er sjefen over matbrettet, men jeg skremmer den bort så fort jeg ser henne.

  Kjempe nyttig og fin helgeglede. Ønsker deg en fortsatt fin helg. Klem

  SvarSlett
 7. Nyyydelig bilde av fuglene:)
  Ja disse hjemmelagede matpakkene er utrolig populære...:)
  Ønsker deg en fin søndag:)

  Ps..Gerd Ellen spør om hjelp til denne Facebook "linlen"..det er jeg også interessert i..om du vil hjelpe med de...? ( mail til meg er : ingemaa@live.no )

  SvarSlett
 8. Ja, det er frydefullt å ha så mange fine venner med vinger på besøk. Skjønner at du er flittig besøkt på din utsøkte restaurant. Ryktene om den gode maten kvitres nok videre:):) Ha en fin søndag.

  SvarSlett
 9. Your birds are very lucky to have such a variety of food.
  Happy Sunday!
  Heidi

  SvarSlett
 10. Kjempebra oppskrift og steg-for-steg-forklaring! Det er det nok mange som setter pris på, inkludert meg. Det gjør det lettere å prøve seg! Slik fuglemat ser så stilig ut, og er jo utvilsomt snadder for fuglene.

  SvarSlett
 11. Så söt den är, blåmesen. En av mina älsklingsfåglar. Och den är på frammarsch i antal, vad jag läst.
  Kram och ha det bra.

  SvarSlett

Veldig hyggelig om du legger igjen en melding til meg!

Dersom du ikke har blogg, kan du kommentere som Anonym:
* Skriv inn kommentaren i kommentarfeltet
* Velg Kommenter som: Anonym
* Trykk Publiser

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...