torsdag 15. mai 2014

Fantastiske bringebær

“La din mat være din medisin, og din medisin være din mat” sa Hippokrates for rundt 2500 år siden.
Gå for et sunt og variert hverdagskosthold og fokuserer på mat som er gunstig for helsa. Her kommer bærene inn. I den grad noe skal kunne kalles supermat, så må bær, grønnsaker, havre og usaltede nøtter være sterke kandidater.
Bringebær er altså supert :)
Sunt, smaker nydelig, har uendelige bruksområder og gratis om du plukker dem selv.
Bruk bringebær til frokost med yoghurt og havregryn, som mellommåltid, i smoothie, til saft og til dessert. Tips og oppskrifter får du her.



Frokost
Vaniljeyoghurt, havregryn og friske bær – godt, mettende, sunt og enkelt.

Mellommåltid 
Frukt/bær-spyd. Nok til alle! 

Bringebær alene eller med vaniljekesam. Mmm.


Bringebærsmoothie
Til to glass:
  • 1 lite beger vaniljeyoghurt
  • litt bringebærbiola
  • 1 banan
  • rundt 150 g frosne bringebær
  • noen frosne bjørnebær 
  • vann

Ha alt i blenderen. Miks det sammen og nyt straks.


Smoothie av hagens bær. 
Denne passer både som frokost, som mellommåltid eller til kvelds. Sunn og god – proppfull av sunne ingredienser som er gunstige for kroppen. Her finner du både vitaminer, mineraler, antioksidanter, fiber, grove kornprodukter, sunne fettsyrer og gunstige melkesyrebakterier.


Til 2 store glass:

  • 1,5 dl biola med bringebær
  • 1 dl eplejuice
  • 1 kiwi
  • 1 banan
  • 4 ss havregryn
  • en håndfull valnøtter
  • 200 g frosne bær

Frosne bær:
I min smoothie er det alltid mest bringebær, deretter fyller jeg på med bjørnebær, blåbær, jordbær, tyttebær og/eller solbær. Jeg har kjøpt frosne bjørnebær, og var ikke klar over at de var så gode i smoothie! I år har jeg plantet bjørnebær i hagen. 

Miks alle ingrediensene med et egnet elektrisk apparat.


Hjemmelaget saft.
Smaker nydelig, uten tilsetningsstoffer og sukkermengden regulerer du selv.

Bærene kokes med 3-4 dl vann per kilo bær. Bruk gjerne bare bringebær eller en blanding av bær som bringebær, blåbær, rips, bjørnebær og solbær. Kok bærene forsiktig til de har mistet farge, ca 15 minutter. Sil blandingen gjennom et rent kopphåndkle, sikt eller lignende. Mål opp saftmengden og kok denne sammen med sukkeret noen minutter. Omtrent 300 g sukker per liter saft synes jeg er passende. Fjern alt skum, full på rene flasker og sett saften kaldt. Dette blir velsmakende og et bedre alternativ enn kjøpesaft. 


Muffins!

Lyse muffins
  • 100 g smør
  • 150 g sukker 
  • 3 egg 
  • 150 g hvetemel 
  • 1 ts bakepulver 
  •  ½ dl melk 

Smør og sukker piskes hvitt. Tilsett ett og ett egg. Ha i det tørre og melken vekselvis mens du rører forsiktig.
Fyll muffinsformene 2/3 fulle.
Stekes: midt i ovnen på 175 grader i ca 15 minutter.


Verdens beste glasur
  • 50 g mykt smør
  • 125 g melis
  • 100 g philadelphia naturell
  • 1 ts vaniljesukker

Visp alle ingrediensene sammen med en miksmaster. Resultatet blir en luftig og svært god glasur.
Pynt: bringebær


På denne årstiden kjøper du friske eller frosne bringebær i butikken. Samtidig bør du dra innom et hagesenter og kjøpe bringebærplanter til hagen din. Da kan du ut å plukke bringebær i egen hage i juli/august. Villbringebær kan man ofte finne rikelig av i skogen. Prøv det da vel!

9 kommentarer:

  1. Her var det mye fristende :o)
    Jeg ble inspirert, ha en fin dag :o)

    SvarSlett
  2. Er så enig med deg i bruken av bær, frukt, nøtter og havre. Vi bruker mye av dette her. Innlegget ditt er inspirerende, og jeg skal prøve noen av dine oppskrifter. En dag jeg har bedre tid skal jeg lese mer på bloggen din :-) Nå venter jobb! Ha en fortsatt fin torsdag.

    SvarSlett
  3. Oh, vad härligt det ser ut! Smoothien måste jag prova.
    Ha en trevlig 17 maj! Jag har firat flera gånger i Horten, underbart! Norska föreningen i Cardiff kommer att ha en parad till f d norska sjömanskirken, där bl a Roald Dahl döptes, som jag skrivit om i min blogg. Så 17 maj kommer också att firas i Wales!

    SvarSlett
  4. Yummi! Veldig inspirerende! Jeg er kjempe glad i smoothi, men her brukes det mye blåbær og tyttebær. Skal sjekke nå, hvor herdig bringebær busker er.

    SvarSlett
  5. Mmmmm..! Dette så jo utrolig deilig ut :-)) Jeg gleder meg til bærsesongen er igang igjen! Det har vært masse blomster på blåbærene i år så det lover bra :-))

    SvarSlett
  6. Så mange flotte oppskrifter du har lagt ut her! Frukt er både sunt og godt. Smootiene må jeg prøve :-)

    SvarSlett
  7. Mmmm, deilige hagesmaker :)

    SvarSlett
  8. Det beste jeg har i hagen er bringebær! Mye godstoffer i disse bæra! Og supert å ha egne frosne bær å ta opp til smoothie og annet. Bringebær fra hagen får en stor plass på kakebordet i helgen :-)
    PS. Litt skeptisk til frosne bringebær fra utlandet etter hepatittA-virusfunn.

    SvarSlett
  9. Dette skal prøves! Et nydelig og nyttig innlegg for mange av oss! Fine bilder, og gode forklaringer.

    SvarSlett

Veldig hyggelig om du legger igjen en melding til meg!

Dersom du ikke har blogg, kan du kommentere som Anonym:
* Skriv inn kommentaren i kommentarfeltet
* Velg Kommenter som: Anonym
* Trykk Publiser

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...