I helga var jeg og 3 små jenter på skautur og kom hjem med både tyttebær og rogn. Tyttebærene har allerede blitt syltetøy, mens kvistene med rognebær sørger for høststemning ute.
Mitt neste bilde viser hjemmebakt brød og favorittbæret mitt, bringebær.
Det "ideelle" brødet - sunt og godt hjemmelaget brød. |
Mastergradsoppgaven deres skulle utvikle et "ideelt" brød basert på en rekke kriterier. Brødet må være sunt, og brødoppskriften tar hensyn til spesifikke utfordringer i det norske kostholdet (for mye energi, tilsatt sukker, salt og mettet fett, samt for lite kostfiber og antioksidanter). I tillegg ville de tilfredsstille sensoriske kriterier som god smak og tiltalende tekstur. Oppskriften skulle være enkel og lite tidkrevende baseres på få, billige og lett tilgjengelige ingredienser. Det siste kriteriet var hensynet til miljømessige faktorer.
Genialt, ikke sant? Jeg har bakt brødet flere ganger og liker det veldig godt!
Oppskrift på det "ideelle" brødet:
Ingredienser til to brød:
- 1 l kaldt vann
- 12.5 g gjær
- 1 ss (10 g) flaksalt (ala Maldon)
- 2 dl (150 g) linfrø
- 4 dl (160 g) havregryn
- 3 dl (180 g) siktet hvete
- 4 dl (240 g) sammalt hvete
- 4 dl (240 g) samalt rug
Bland sammen ingrediensene og elt godt
(rundt 20-30 minutter i kjøkkenmaskin) til deigen henger godt sammen.
La deigen stå framme i rundt en time før du setter den i kjøleskap
i minimum 12 timer.
Dag 2
Sett stekeovnen på 200 grader.
Fordel deigen i to brødformer smurt med olje.
Stek brødene i cirka en time og 15-30 minutter (steketiden avhenger
av stekeovnen og størrelsen på brødformene) til brødene slipper formene.
Legg gjerne et bakepapir over brødene halvveis i steketiden.
Avkjøl brødene på rist og pakk de inn i linhåndklær dagen etter.
Ikke skjær i brødene før de er ordentlig avkjølt - vent helst til neste dag.
Videre sier de i artikkelen:
Med en grovhetsgrad på 78 prosent oppnår brødet fire kaker på Brødskalen og betegnelsen "ekstra grovt". Videre inneholder brødet lite energi med kun 173 kcal per 100 g brød. Noe av dette kan forklares ved oppskriftens forholdsvis høye vanninnhold. Ved å inneholde 3.5 g fett, 0.2 g natrium, 0 g sukker og 7.6 g kostfiber per 100 g oppfyller brødet i tillegg kriteriene for Nøkkelhullsmerket.
Det var dagens helsetips fra meg!
Kos deg med brødet og ha en fin uke :)
Så nydelig det øverste bildet var!! Skikkelig høstlig og flott bukett:-)
SvarSlettHelene
Lekkert bilde som oser av herlig høst :) Brødet skal også prøves.
SvarSlettOppskriften er kopiert og skal helt klart prøves.
SvarSlettSå fin høstbukett, det er koselig og pynte inne og ute med høstfargene.
Ha en fin dag.
Jättefint med rönnbären!
SvarSlettSå romantiskmed rognebærene. De har ikke
SvarSlettkommet her ennå, men de dukker nok opp :)
Det brødet så kjempegodt ut : ) Lenge siden jeg har bakt brød selv, men kanskje jeg må starte opp igjen?!
SvarSlettSå fint at du deler oppskrift! Det brødet så kjempegodt ut :-)
SvarSlettNydelig høstbukett! Og sååå fristende brød da, takk som deler :)
SvarSlettFlott høstbukket!!
SvarSlettDet brødet såg jammen godt ut.
SvarSlettDet må prøvast!
Veldig fin blogg!
Du tar så gode bilder,
dette er ein blogg eg kjem til
å kikka innom av og til !!
Hilsen Silje
Så proffe bilder du har tatt! Nydelige røde bær, både rogn og bringebær. Det brødet så himmelsk godt ut, er ikke til å tro at de har klart å matche alle de kriteriene. Det må jo bare prøves.
SvarSlettKvister med rognebær gir skikkelig høststemning=) Det brødet så fantastisk godt ut. Det må jeg prøve en dag=) Vibeke
SvarSlett